Desert tort Alba ca Zapada - Reteta nr. 500

de RODIMUR in Torturi, 24 Feb 2019 | 5856 vizualizari

 

Am dat acest nume tortului de față, pentru că este făcut după rețeta prăjiturii ”Albă ca Zăpada”, pe care am postat-o aici în urmă cu doi ani și la care am făcut foarte mici modificări.  https://www.bucataras.ro/retete/desert-prajitura-alba-ca-zapada-82988.html 
Inițial am vrut să las tortul complet alb, dar apoi m-am gândit că în imaginea personajului din poveste mai apar și alte culori... Așa că am ales doar roșul unor cireșe confiate, ceea ce în final mi s-a părut de efect.
Am făcut tortul nu neapărat pentru a marca astfel rețeta nr. 500 pe care o postez aici, ci mai ales pentru că mâine va fi ziua soțului meu... Noi am început petrecerea de astăzi, duminică fiind...
Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care tortul a stat la rece (peste noapte), înainte de a fi decorat/finalizat.

 

INGREDIENTE

  • Pentru foi:
  • 3 ouă
  • 6 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 6 linguri de zahăr tos fin
  • 1 plic de vanilie
  • 1 linguriță de bicarbonat, stins în oțet
  • 450 grame de făină albă
  • ulei pentru uns tava
  • Pentru cremă:
  • 500 ml de lapte fiert
  • 5 linguri rase de amidon alimentar (sau 6 linguri de făină albă)
  • 200 grame de unt
  • 200 grame de zahăr
  • 1 plic de vanilie
  • esență de lămâie
  • Pentru sirop:
  • 4 linguri de zahăr tos
  • 150 ml de apă
  • esență de lămâie/rom/vanilie
  • Pentru decor:
  • 4-5 linguri de nucă de cocos
  • cireșe confiate
Portii: 14
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort Alba ca Zapada - Reteta nr. 500:

Se fac mai întâi foile, care vor fi coapte pe fundul unei tăvi rotunde, sau al unei cratițe. Se amestecă/mixează bine zahărul cu: ouăle, vanilia, bicarbonatul stins în puțin oțet și uleiul. Când zahărul s-a topit complet, se încorporează treptat făina, până ce aluatul devine legat, elastic și nelipicios. 

Când aluatul este gata (potrivit de moale și ușor de modelat) se împarte în șase bucăți egale. Se întinde o bucată de aluat pe fundul unei tăvi rotunde, unse cu ulei în prealabil și se dă la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce se usucă și se întărește foaia. 

Cu un cuțit cu lama subțire se desprinde ușor foaia și se depune pe o planșetă, la răcorit. Se procedează la fel până ce se termină de făcut toate foile. Nu se rumenesc tare foile, ci doar foarte puțin, la bază.

Pentru cremă, se amestecă amidonul alimentar (sau făina) cu zahărul și vanilia și se adaugă treptat laptele rece, având mare grijă să nu se formeze cocoloașe. Se dă compoziția la foc mic și se amestecă întruna (ca să nu se prindă de fundul vasului) până ce se îngroașă. Când acest ”terci” este îngroșat și uniform, se ia cratița de pe foc și se lasă la răcorit, dar se amestecă în el din când în când, ca să nu se formeze pojghiță deasupra.

Când terciul s-a răcit, se adaugă untul, se mixează pentru omogenizare și la urmă se adaugă esență, sau zeamă de lămâie, după gust.

Se dă crema la rece pentru cel puțin 30 minute, după care se poate monta tortul.

Între timp se face siropul din apă și zahăr, fiert 2-3 minute, iar când se răcește se adaugă o esență preferată (lămâie, rom, vanilie).

Se însiropează prima foaie de tort, se unge cu cremă și deasupra se pune cea de-a doua foaie, care se însiropează, de asemenea și se unge. La fel se procedează până ce se pune ultima foaie, care va fi însiropată pe partea care se va suprapune peste cremă.

Se acoperă tortul cu o folie alimentară pe care se pune ceva greu, pentru presare și se dă peste noapte, la rece, cel puțin 24 de ore. Restul de cremă, pentru decorat, va fi pus la frigider, până a doua zi.

A doua zi, când foile s-au presat suficient și înmuiat, se unge tortul uniform, cu crema păstrată la rece și se decorează, după preferință.

TIPS-URI

1

Nu rumeniți foile tare în cuptor, ci doar foarte puțin. În caz contrar, prăjitura nu s-ar mai putea numi ”Albă ca Zăpada”.

2

Pentru cremă, folosiți lapte rece, chiar dacă va dura mai mult îngroșarea ”terciului” la foc mic. Astfel, riscul de a se forma cocoloașe este mai mic, decât dacă laptele ar fi cald.

3

Amestecați întruna ”terciul” din amidon/făină și lapte, la foc mic, până ce se îngroașă și se uniformizează.

4

Trebuie să amestecați din când în când în acest ”terci” până ce se va răci, ca să nu se formeze pojghiță deasupra.

5

Adăugați untul în ”terci” numai după ce s-a răcit complet. Altminteri, crema se va înmuia și nu se va mai întări, oricât de mult o veți ține la frigider.

6

Pentru cremă, untul trebuie să fie moale și ușor de mixat. De aceea este bine să-l scoateți din timp de la frigider.

7

Foile se pot înmuia și dacă nu sunt însiropate, dar va dura mai mult timp.

8

Nu adăugați esența în sirop, decât după ce s-a răcit.

9

Asigurați-vă că tortul nu va atrage alte mirosuri din frigider, în timp ce va sta la rece pentru presarea foilor.

10

Păstrați tortul la frigider, până ce se va termina.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort Alba ca Zapada - Reteta nr. 500" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert tort Vali 49